Chystáte se na ples? Čtěte, jak se správně obléknout

Většině žen záleží na tom, aby vypadaly na plese hezky. Kupují si nové šaty, nechávají si dělat účes u kadeřníka a podobně. Jejich snahu a dokonalý vzhled však často kazí jejich partner, který má na sobě nevhodný a nepadnoucí oblek. Muži se při nošení pánského obleku dopouští mnoha chyb, které pak kazí celkový dojem páru.

Jak se má muž správně obléknout a jak se v obleku chovat, nám poradil odborník na pánskou společenskou módu, majitel módní značky Pánské obleky BANDI, Andrej Bandi Vámoš.

Jaký oblek si má muž na ples vybrat?

Ples je společenská událost, která se koná v zimním období převážně ve večerních hodinách. Důležité je zmínit, že plesy mají také své dělení. Formální a neformální. Pokud se muž chystá na formální ples, je nezbytné, aby si zvolil pánský smoking. V případě, že muž navštíví neformální ples, jsou především vhodné tmavé obleky. Muž vybírá z tmavých odstínů barev šedé, modré a černé. Pánské obleky na ples mohou být matné i lesklé. Pokud chce muž ve společnosti vyniknout, lesklý oblek mu k tomu pomůže, a navíc mu přidá na výrazu.

Mohou si muži obléknout pod pánský oblek košili s krátkým rukávem?

Pokud bude mít muž pod oblekem košili s krátkým rukávem, vznikne dojem, že má sako po dědovi nebo po starším bráchovi. Podle pravidel společenské etikety se musí k obleku nosit pouze košile s dlouhým rukávem tak, aby byla vidět manžeta rukávu košile.

Mohou si muži na plese odložit sako?

Opět se odkážu na pravidla společenské etikety. Odložení saka ve společnosti je zcela nevhodné. Zvlášť když muž trávil nějakou dobu na parketě a chce si odložit sako, protože je mu horko. Okolí špatně vnímá jeho propocené fleky na košili.

Jakou košili a kravatu si má muž obléknout na ples?

Jak už jsem zmínil, ples je večerní společenská událost, a proto se vybírají barvy košil a kravat v tmavých a sytých odstínech. Výběr barvy je na každém muži, ovšem doporučuji, aby se barevně sladil s barvou šatů a doplňků partnerky. Sladění dosáhne muž pouhou kravatou nebo kapesníčkem v podobné barvě šatů partnerky. Barvy nemusí být svým odstínem identické.

Příklad vhodného outfitu na ples Příklad plesového outfituProč se na ples nehodí kravaty s diagonálními pruhy? 

Podle pravidel společenské etikety se na společenské události nehodí kravaty s diagonálními pruhy, protože jsou určené pro denní nošení do zaměstnání. V případě, že si muž vezme kravatu s diagonálními pruhy v matném provedení na ples nebo jinou společenskou událost, dopouští se společenského prohřešku. Okolí ho totiž bude vnímat jako muže, který si odskočil na ples přímo z práce. Na významných událostech tím může také pohoršit hostitele. Tak opatrně s výběrem.

Doporučil byste na ples kapesníček do saka?

Jistě, samozřejmě. Kapesníček do saka je jedním z prvků pánské společenské módy, který dodá muži na eleganci. S takovým doplňkem jistě bude muž pro ženu přitažlivější.

Co byste doporučil mužům, jejichž partnerka má tmavě modré šaty a stříbrné doplňky?

Tato barevná kombinace je u žen velice oblíbená, proto vyberu více možností, jak se s partnerkou sladit. První a nejjednodušší variantou je barevné sladění pomocí tmavě modrého nebo stříbrného kapesníčku, který si muž vloží do kapsy saka. Druhou možností je, že si partner vybere jednu z barev, například modrou a oblékne si světle modrou košili a k ní si uváže kontrastní sytě modrou kravatu. Ovšem třetí varianta je nejpůsobivější. Muž si oblékne tmavě modrou košili, stříbrnou kravatu a stříbrný kapesníček. Ovšem každá z nabízených možností sladění vyzdvihne úroveň oblečení každého páru na plese.

Myslíte si, že si muži umí uvázat kravatový uzel?

Dříve předávali otcové své zkušenosti s vázáním kravaty svým synům. Dnes už to tak není a většina mladých mužů hezké kravatové uzly uvázat neumí. Proto jim doporučuji, aby se podívali na jednoduchý video návod, jak uvázat kravatový uzel, díky kterému mají uvázanou kravatu za pár minut.

Tip pro vás

Chystáte na formální ples, který si žádá obléknutí pánského smokingu? Přečtěte si článek Black tie: Kdy nosit smoking a co si k němu obléknout, abyste neporušili pravidla dress codu a ujistěte se, že budete správně oblečeni.

Kdo

Šéf vás málo platí? Změňte to

Dřete v práci od rána do noci a dostali jste malé odměny? Důvodů může být hned několik. Jedním z nich je i špatná volba oblečení. Váš šéf vás odměňuje nejen podle toho, co děláte, ale také podle toho, jak na něj působíte. Jak se obléknout, abyste nepůsobili špatným dojmem a správně se prezentovali?

Celý článek

Co

Jak vybrat manžetové knoflíčky – to nejdůležitější, co byste měli vědět

Chystáte se na ples, svatbu, do tanečních nebo na narozeninovou oslavu? Chcete vypadat stylově a stále cítíte, že vám k dokonalosti něco chybí? Zaměřte se na pánské módní doplňky. Košile s manžetovými knoflíčky se bezesporu vrací do módy a neměly by chybět ve vašem šatníku. Knoflíčky jsou funkčním doplňkem i drobným šperkem, který vás skvěle oživí a podtrhne vaši osobnost. Jak vybrat manžetové knoflíčky pro každou příležitost?

Celý článek